Sütés- Főzés > Receptek

Sütőtök

(1/1)

Tyukanyo.hu:
A sütőtök (Cucurbita maxima) őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke, de Indiában is közkedvelt táplálék. A sütőtök fajták az inkák, maják és aztékok étrendjében a bab és a kukorica mellett fontos szerepet játszottak. Amerika felfedezése után került Európába, hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is.

Van egy jó sütőtökös recepted? Oszd meg velünk  :color:

Hasznos információk és pár receptet itt találsz.

Zsuzsi:
Ez hihetetlenül ígéretesen hangzik:  :eat-1:

Csilis gyömbéres sütőtökkrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg sonkatök
1 szem nagyobb krumpli
olívaolaj
1 dl tejszín
2 liter zöldségalaplé (megbocsátunk, ha kockából van)
1 lila hagyma
csili
gyömbér

bors
méz (elhagyható)
tökmag és tökmagolaj a díszítéshez

A tököt és krumplit megtisztítjuk és feldaraboljuk nagyjából 1-2 centis kockákra, minél kisebb, annál hamarabb megfő. Felhevítünk egy kevés olívaolajat, és rádobjuk a felkockázott lila hagymát, ha üvegesre pirult, akkor rádobjuk a tököt és krumplit, és néhány percig dinszteljük a gyömbérrel együtt. Ezután felöntjük az alaplével. 20-25 perc alatt puhára főzzük a tököt (ha az edény falán szét tudjuk nyomni, akkor már jó), majd botmixerrel pürésítjük. Ezután jöhet bele a tejszín a csili, a só és a bors is, ha valaki édesen szereti, egy kis mézet is rakhat bele, sőt még egy kis gyömbér sem árthat neki. Tálalásnál csepegtessünk rá tökmagolajat és szórjuk meg pirított tökmaggal.

Tipp:
Az egyszerűség kedvéért mi szárított gyömbérrel készítettük, de ha valakinek van otthon friss gyömbérje, akkor csinálja azzal, sokkal intenzívebb és frissebb lesz a leves íze.

Tökmag helyett dúsíthatod a levest pirított baconnel is.

http://www.nlcafe.hu/gasztro/20111010/szi_melegito_leves_tavfutes_helyett__/

leilieve:
Pirított vagy nyers tökmagban is nagyon sok vitamin található.Nyers fombában több van benne.

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

Teljes verzió megtekintése