Szerző Téma: A kisbabának rendet kell tanulnia  (Megtekintve 8302 alkalommal)

Tyukanyo.hu

  • Administrator
  • tyúkanyó
  • *****
  • HSZ: 1851
A kisbabának rendet kell tanulnia
« Dátum: 2010. április 26. 12:37:36 »
Bármennyire is borzasztóan hangzik ez a kijelentés, sajnos még ma is tartja magát az a megkövesedett nevelési elv, amit anyáink a hatvanas-hetvenes években magukévá tettek: a kisbabának rendet kell tanulnia. Időre kell ennie, aludnia, ébren lennie, meg kell tanulnia minél előbb végigaludni az éjszakát, pontosan 3, majd 4 óránként enni -és egyébként is, a lehető legkevésbé legyen zavaró a jelenléte a családban.

Tovább a teljes cikkhez...

VeronikaBLne

  • naposcsibe
  • **
  • HSZ: 120
Re:A kisbabának rendet kell tanulnia
« Válasz #1 Dátum: 2010. április 26. 18:35:14 »
Ez a cikk is nagyon érdekes!

A kínai gyermeknevelés jutott eszembe a cikkről! Ha megfigyelitek, náluk jellemző a teljesen érzelem-mentes szülő-gyermek kapcsolat, az alá-fölérendeltség sugárzik minden percükből (mármint a gyerkőc hajbókol a szülő előtt, stb). Pedig a tiszteletet a "csimpaszkodós" gyermekneveléssel is ki lehet vívni - szerintem.

Tegnap pl. versengtek a srácok, hogy a déli pihi alatt ki aludjon a hasamon.
A jó időben egyre többet ülünk ki a hintaágyra, ott versengés folyik, ki üljön az ölembe, míg melenget minket a napsugár.

A mai napig nem azonos időben alszanak el! És főleg nem egyedül! (bár ez helyi adottságból ered, mert csak az alsó szintet lekjuk, ami gyakorlatilag egy szobát foglal magában, benne két összecsukható ágy, ezen osztozunk öten - nincs még hely összerakni a külön ágyakat)
Ha fáradtabbak akkor 7kor alszanak már, csend van, mire apa 1/2 8-8 körül hazaér.
Ha kevésbé volt élményekkel teli a nap, akkor bizony Bence fiam akár 10ig is fent van, de a többiek sem adják alább 9nél.

Főként akkor esznek, amikor éhesek. Persze az együtt elköltött étkezésekkor nekik is megjön az étvágyuk, és azért a napi 4szer étkezést próbálom tartani, de akkor, mikor szólnak, hogy kérek ezt vagy azt.

Az egyetlen, aminél nagyon figyelek, az a nyári melegben az ivás. Ha lehet - és van otthon - pöttymentes ásványviz a megszokott, vagy tea (csipkebogyó, mente) van a kulacsukban. És sűrűn szólok, hogy igyanak... de ezt sem órához kötötten.

Néha még most is cipeltetik magukat, bár egyre kevésbé bírom olyan súlyuk kezd lenni! Van, hogy egyszerre kettőt is felkapok! :D

És puszit kérnek a bibikre, amit gondolom a "ne okozzon gondot a gyermek" nevelés teljesen elutasíthat.  :-[

Legalább ezt tudom, hogy jól csináltam eddig is (nem úgy, mint a szégyellni való kiabálásos pillanatokat)!   :-\

Ráadásul olyan hamar "ciki lesz az emberből"! Úgyhogy használjuk ki minden percét - ez vallottam mindig, és vallom ma is!  :D

És amit még nem értek: a cikk azt írja, hogy "legkevésbé legyen zavaró a jelenléte a családban".  :sad1:
Jesssssszusom!
Akkor minek a gyerek?  ???
Tiszta ellentmondás... vagy nem? Nekünk a gyermek áldás volt, nem "zavaró jelenlevő"...