Szerző Téma: Gyerekek fejlesztése Szakértőnk: Varázsceruza fejlesztő- és oktatási központ  (Megtekintve 11854 alkalommal)

Tyukanyo.hu

  • Administrator
  • tyúkanyó
  • *****
  • HSZ: 1851
A Varázsceruza fejlesztő- és oktatási központ célja, hogy minél szélesebb körű segítséget tudjanak nyújtani, bármilyen gyermekkel kapcsolatos kérdés, probléma esetén.

Az alábbi témákban segítenek olvasóinknak:

    * Logopédus
    * Mozgásterapeuta (Delacato-alapozó, Ayres-terápia)
    * Gyermekpszichodrámával foglalkozó szakember
    * Pszichológus
    * Gyógytornász
    * Edző (ovitorna)
    * Gyógypedagógus

Kérdezzetek tőlük bátran!

VeronikaBLne

  • naposcsibe
  • **
  • HSZ: 120
Szép napot mindenkinek!

Bence fiammal kapcsolatban két kérdésem is lenne:

1.: az 5 éves státuszvizsgálaton nem akart embert rajzolni (megjegyzem egyáltalán nem szokott embert vagy arcot rajzolni). Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a finommotorikájával vannak (lesznek?) gondok.
Napi szinten szeret legózni, színezni, autóihoz akár kövekből-kavicsokból parkolót építeni, stb. Ez nekem igen aprólékos munkának tűnik. Ezek mellett valóban kell tartsak a finommotorika-hibától? S ha igen, milyen játékokkal tudom fejleszteni, hogy mire suliba megyünk 2 év múlva, ne legyen gond?

2. Logopédia: nem igazán tudja az "r" betűt kimondani. Mókásan szoktam figyelmeztetni. Azt hallottam, hogy tornáztatni kell a beszélőkéjét. Milyen nyelv ill. száj-tornát kell alkalmazzunk, hogy sikerüljön ez a betű is?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Varázsceruza

  • tojáshéj
  • *
  • HSZ: 1
 
 Szép napot Veronika!
 
 Elnézést kérünk a sokára érkező válaszért, technikai problémáink voltak.  :) De úrrá lettünk a helyzeten. :)

 1. Nem feltétlenül kell tartani a finommotoros hibáktól, hiszen a gyermekek többsége vizsgálati illetve feladathelyzetben nem teljesít képességeinek megfelelően. A sok-sok finommotoros játék, amiket Bence szívesen játszik, szintén nem támasztják alá a finommotoros gyengeséget.  Az, hogy a gyermek nem szívesen rajzol embert és arcot, arra is utalhat, hogy a testképe nem alakult még ki. Ezt a lemaradást nagyon egyszerű otthoni gyakorlatokkal be lehet hozni.
Kezdetben nem síkban, hanem térben munkálkodunk, mert amíg nem ismeri az emberi testet, addig nem is fogja tudni ábrázolni. A téri megjelenítés indulhat egy olyan gyakorlattal, amikor tükör előtt állva megfigyeltetjük a gyermekkel saját magát, megbeszéljük vele az emberi test részeit, azok elhelyezkedését megmutatjuk. Következő nap egy nagy barna csomagolópapírt terítünk a földre, a gyermeket ráfektetjük, és zsírkrétával körberajzoljuk. Ezután felállítjuk őt, megmutatjuk neki, így néz ki ő papírra rajzolva. Ekkor be lehet már vele együtt rajzolni az arc részeit, a test apróbb részleteit, ruhadarabokat. Végül pedig ki is lehet színezni a valóságnak megfelelően. Ezt a rajzot a tükör mellé állítva, lehetőség van a tükörképet összehasonlítani a rajzzal. Egy következő napon lehet megint ebből az alaphelyzetből kiindulni és a két testrajzon közösen megfigyelni: mi változott?, változott-e egyáltalán valami?. Amikor már magabiztosan mozog a tükör előtt és a csomagolópapíron, akkor lehet rajzlap mellé ülni, és ott embert ábrázolni.

 
 2. Logopédia: az "r" hang a legkésőbb kitisztuló beszédhangunk. Sok kisgyermeknek, sőt felnőttnek is gondot okoz a kiejtése. Általában az óvoda utolsó évében elég vele foglalkozni, logopédus közreműködésével. SAjnos hibásan is rögzülhet, ezért otthoni kialakítását nem javasoljuk.
A nyelv perdülését elősegíthetik a csettintő gyakorlatok, minél nagyobbra nyitott szájjal csettintsünk hangosan, ahogy a lovacska szalad.
A nyelv előrenyújtása, jobbra-balra mozgatása, felemelgetése is hasznos gyakorlat, de formálhatunk belőle kanalat is (lehet versenyezni, meddig tudunk benne megtartani egy-egy korty italt).
Az "r" hang kialakulásának szervi akadálya lehet a lenőtt nyelvfék, ilyenkor a gyermek nem mindig tudja előre hosszan kinyújtani, felemelni a nyelvét,a nyelv hegye középen behúzódhat, mint a szív forma felső része. Pici orvosi beavatkozással korrigálható.

 Üdvözlettel: Varázsceruza