Szerző Téma: Szoptatási tanácsok szakértőnk: Orsolicsné Mezei Orsolya és Dénes Anna  (Megtekintve 20132 alkalommal)

Tyukanyo.hu

 • Administrator
 • tyúkanyó
 • *****
 • HSZ: 1851
A sikeres szoptatáshoz szükség van elhatározásra, helyes információkra és támogatásra. Orsolicsné Mezei Orsolya és Dénes Anna több gyermekes édesanyák és a La Leche Liga akreditált szoptatási tanácsadói szívesen állunk rendelkezésre, ha elbizonytalanodtál, hogy elég-e a tej, vagy mikor táplálj hozzá, vagy ha nem is olyan jó érzés a szoptatás mint ahogy azt te gondoltad. Segítünk ha még várandós vagy és szeretnél felkészülni vagy bármilyen egyéb szoptatással kapcsolatos kérdésben próbálunk eligazítani a sok –akár egymásnak ellentmondó- információk között

gidus

 • tojáshéj
 • *
 • HSZ: 2
Re:Szoptatási tanácsok szakértőnk: Orsolicsné Mezei Orsolya és Dénes Anna
« Válasz #1 Dátum: 2010. július 20. 18:30:46 »
Kedves Tanácsadók!

A héten lesz 1 hónapos a kislányom, és a születése óta küzdünk a szoptatással, kisebb-nagyobb sikerekkel. Nekem befeléforduló mellbimbóm van, ezért bimbóvédővel kezdtük a szopizást. Ennek köszönhetően fellazult annyira mindkét bimbóm, hogy a baba ki tudja fordítani, csak nehezen tudom rávenni a szopizásra, mert szerintem folyamatosan a bimbót keresi. Ha én kifordítom, egy rövid idő múlva visszafordul.
Amíg nagyon telítve van a mellem tejjel, addig nehéz indulás után lelkesen szívogatja a baba az anyatejet, de mire jobban kellene dolgozni az eredményért, addigra valószínűleg elfárad, és elalszik. Nem tudom, hogyan bírjam rá, hogy kitartóbb legyen. Ha beteszem a kiságyába miután elaludt, rögtön felébred. Egyszerűen nem tudom jóllakatni. Olyan hosszú ideig tart egy szoptatás (1,5-2 óra), hogy amit annyi idő alatt magába szív a baba, meg is emészti, és gyakorlatilag folyamatosan éhes. Ezzel viszont csak egymást kínozzuk. Ahhoz, hogy el tudjon aludni, tegnap óta tápszeres pótlást adunk neki (sajnos) cumisüvegből. Megpróbáltuk, hogy a lefejt anyatejet kiskanállal etettük meg vele, de valójában azzal sem tudtuk elérni, hogy jóllakjon. Nem akartuk, hogy rászokjon a cumisüvegre, de már kezdem feladni a küzdelmet.
Mindent megteszek azért, hogy legyen elegendő tejem, igaz, szerintem mindkét mellemet ki kellene szívnia, hogy jóllakjon. Talán elég lenne a tej, csak nem tudom, hogyan bírjam rá a kitartó szopizásra.
Kérem, ha tudnak, segítsenek nekünk. Nagyon szeretném szoptatni a kislányomat.

Köszönettel, Ági

mezeiorsi

 • tojgli
 • *
 • HSZ: 12
Re:Szoptatási tanácsok szakértőnk: Orsolicsné Mezei Orsolya és Dénes Anna
« Válasz #2 Dátum: 2010. július 20. 22:58:31 »
Kedves Ági!

Nagyon küzdelmes történetet irt le, megértem, hogy belefáradt egy kicsit és becsülendő, hogy még mindig próbálkozik. Ahoz, hogy pontosabb választ tudjak adni, kérdezek egy párat.
Mennyi súllyal született a kislányod, mennyi volt a legkissebb súlya és hogy alakult a heti gyarapodása?
Hányszor kerül mellre 24 óra alatt és milyen jelekre?
Kap-e cumit, cumiüveget?
Érez- fájdalmat a szoptatás elején, vagy közben?
A baba alsó és felső ajka kifelé pöndörödik-e szopizás közben?
Miből gondolja, hogy nem bír jól lakni a kislánya?
Irta, hogy nagyon hosszú egy-egy szoptatás. Csak az elején kortyol vagy közben is szokott?
Mennyi pisis, kakis pelenkája van 24 óra alatt és milyen színű a széklete?
Elöljáróban annyit, hogy az hogy a baba kitudja fordítani a bimót, nagyon jó jel. Hosszabb idő után, vay a következő babánál, már lehet, hogy kint is marad. Nagon fontos, hogy helyesen kapja be a mellett, ahhoz hogy hatékonyan tudjon szopizni. De az hogy egy babának ilyennagy a komfort szopi ígénye (az amikor nem a tejért van a mellen, hanem "cumizik") nem ritka és bizony nagyon fárasztó a mamának. De ez egy nagyon fontos inger, ami elégedetté teszi a babát  és segíti a tejtermelést is. Nyugodtan szoptasson két mellből, hogyha úgy érzi egy nem elég, ezzel is serkenti a tejtermelést.
Várom a kérdésekre a válaszokat, hogy többet tudjak irni.
Üdvözlettel: Mezei Orsi

gidus

 • tojáshéj
 • *
 • HSZ: 2
Re:Szoptatási tanácsok szakértőnk: Orsolicsné Mezei Orsolya és Dénes Anna
« Válasz #3 Dátum: 2010. július 21. 18:03:45 »
Kedves Orsi!

A baba 3920 g-mal született, a kórházból 3620 g-mal engedték haza. Otthon az első héten azonban 3480 g-ot is mértünk. Szerintem ez volt a legalacsonyabb súlya. Két hetes korában a tanácsadáson 3830 g-ot mértek.
Urtica urens-t kezdtem szedni az anyatej fejlesztésére. Szerintem működik is. Az elmúlt egy hétben (ez a baba 3. hete) már nem is adtunk a kislányomnak tápszert, csak a lefejt anyatejet, azt is kiskanállal, hogy ne menjen el a kedve a szopástól. Szépen gyarapodott a súlya. Tegnapelőtt azonban egész nap sírt a baba. Azt hittük fáj a pocakja. Éjjel aztán már nem tudtunk vele mit kezdeni, és cumisüvegből megetettük tápszerrel. 100 ml-t megivott, és békésen elaludt utána. Valószínűleg éhes volt. Azóta, nem hagyjuk órákig szopizni, hanem pótlást adunk neki (cumisüvegből). Ha van lefejt anyatej, akkor azt, ha nincs, akkor tápszert.
Még ez a pótlás előtt lemértem, hogy egy nap kb. mennyi anyatejet szív magába a baba. Azt mondta nekem a védőnő, hogy a súlyának kb. 1/6-át kellene egy nap megennie, de ő ennek csak töredékét, nagyjából a felét ette meg. Viszont kakilt eleget, és a súlya is nőtt. Azonban nagyon nyűgös volt egész nap, és én sem tudtam pihenni, csak egy-két órát. Nagyon nehéz elaltatni, megnyugtatni. Próbáltunk neki cumit adni, hátha az megnyugtatja, de igazából nem kell neki. Egy ideig lelkesen cumizik, aztán kiköpi.

Szinte folyamatosan mellen van, mert az öklét rágja, kitologatja a nyelvét, és néha még cuppogat is. Ebből gondoltam, hogy éhes, és mindig próbáltam szoptatni. De ő egy-két korty után mindig elaludt. Így akár 1,5 óra alatt is csak 20 g tejet ivott meg. Nagyon fárasztó alvás nélkül szinte egész nap egy fotelban ülni és szoptatni, közben pedig várni, hogy 10 perceket aludjon a baba. Néha már attól félek, hogy kiesik a kezemből, mert én is elalszom.

A szoptatás elején szoktam csak fájdalmat érezni, amikor kiszívja a mellbimbómat, de utána már egyáltalán nem. Ilyenkor sűrűbben kortyol, amíg könnyebben jut a tejci a szájába. Később hallom, hogy nyel, de csak néha kortyol igazán.
Kakis pelusa 4-5 van naponta, és tisztán pisis pedig 1-2. A széklete sárga színű.
Nem tudom, az ajkainak mennyire kell kifelé pöndörödnie, de szerintem ezzel nincs probléma.

Üdv, Ági

mezeiorsi

 • tojgli
 • *
 • HSZ: 12
Re:Szoptatási tanácsok szakértőnk: Orsolicsné Mezei Orsolya és Dénes Anna
« Válasz #4 Dátum: 2010. július 22. 09:25:20 »
Kedves Ági!

Megértem, hogy nagyon fárasztó ezek a szinte összeérő szoptatások. Ajánlom, hogy próbálja a fekve szoptatást, hogy ön is tudjon a babával pihenni, hiszen szüksége van rá. Ehhez nagyon sok párna kell főleg a háta mögé és a könyöklő keze alá, hogy teljesen eltudjon lazulni és kényelmes legyen.
Én nem tudok pontos adagot mondani, hogy mennyit kell ennie egy babának, mert nagyon sokban különböznek. Az ígényeik, a táplálék hasznosítása, a gyarapodásuk, az alkatuk stb. Viszont az hogy 24 óra alatt mennyi pisis-kakis pelusnak kell lennie minimum, az meghatározó. 1 pisis pelusnak az számít ha egy üres pelenkába 4 evőkanál vízet tesz. Ebből kell lenni 6 db.nak. Persze ha egy-egy nehezebbet levesz róla az lehet szorozni és nem baj ha kaki is van benne.
A súlya nagyon leesett, egy kicsit szokásos alá, ez lehet a bimbóvédőnek köszönhető, mert nem tudta, olyan hatékonyan szívni. Jól értem, hogy mostmár nem használ? Viszont utánna a gyarapodása nagyon jó. Heti 150 gr minimumot mondunk ő ennek a dupláját is meghaladta, ha ugyanazon a mérlegen mérték ezt a súlyt.
Én azt olvasom ki, hogy nagyon nagy a babának a komfort szopi ígénye. Ez az amikor nem szív a baba, hanem, "csak cumizik". Ez az ígény nagyon erős a babáknál, de a mértéke változó lehet. Erre szoktuk ajánlani a testközelséget, ami a legkönnyeben a hordozókendővel megoldható. Ebben hasonlóan érezheti magát mint az anyaméhben és ez ellazítja, elaltatja a babákat, így kevesebbet szopiznak, de mégis az anyukájuk (vagy az apukájuk) közelében vannak. Ajánom a www. hordozokendo.hu oldalt, ahol kikeresheti a lakóhelyéhez legközelbbi tanfolyamot és bővebben olvashat róla. Probáljon egy kendőt ismrőstől kölcsön kérni, hogy kiprobálják.
A tápszeres pótlásnál két dologra kell figyelni. Az egyik az ha kevesebbet ingereli a mellett és mással telítődik a pocak, akkor csökkenhet a tejmennyiség, hiszen nem annyit evett belőle amennyit ígényelt, tehát nem tud annyi termelődni hosszútávon. A másik, pedig a cumisüveg. A cumi, cumisüveg összezavarhatja a babát , mert teljesen másképp mozog az álla, álkapcsa, máshogy jön a folyadék és máshol van a nyelve. Ez azt eredményezheti, hogy amikor nem jön a tej a ciciből akkor ő húzogatja, rángatja, mert nem érti mi történik, vagy azt is hogy elengedi és sír. Van lehetőség más módszerekre, amik nem zavarják össze. Szóba jöhat a pohár , kanál, ha ezzel nem megy akkor ezeknek speciális formája. A lényeg az hogy ezeket úgy használja, hogy nem önti a szájába, hanem a babának kell kiszopiznia ami benne van kis adagokba. Erről még beszélhetünk, ha ígényli.
A tej döntőtöbbsége akkor termelődik amikor a baba szopizik, tehát mindig van benne tej. Ha az egyikből már nem tud szívni, úgyérzi tegye a másikra és aztán akár vissza az elsőre (ezt arra az éjjeli éhségre írom).
A babáknál 3 ill. 6 hetes korban van egy ún. növekedési megugrás, amikor még többet kéretőznek cicire, mert több tejre van szükségük és azt így tudják megtermelni. Ez nagyon fárazstó lehet az anyának , főleg azoknál a babáknál akik különben is sokat vannak mellen,, mint az öné is. De ez egy átmeneti állapot egy pár nap, de nagyon elbizonytalanító tud lenni.
NAgyon kíváncsi vagyok az eheti gyarapodására. és hogy hogy váltak be amiket javasoltam. Beszélje át a férjével
M. Orsi