Kismama > Iskolába járunk

Hétköznapi gondok

<< < (2/3) > >>

Napocska:
Lilli simán lehet esetleg az is.

Angolba mi nem megy? Nyelvtan vagy szavak tanulása? Mi tanárnővel harmadikba rengeteget kínlódtunk mire végre megtaláltuk, hogy képes lány 10-12 szót tudni egy dolgozatra. De végre év végére eljutottunk oda, hogy képes volt  hibátlan szódolgozatot írni. Ráadásul ő kéttannyelvű suliba jár többször ott tartottam elhozom őt onnét, mert elkeserítő volt hogy rengeteget tanult és képes volt az összes szót rosszul leírni. De tanárnő nem engedte és sikerrel jártunk, most már ha 1 hiba van az a nagy szó. Sorra írja hibátlan szódogákat. Angol nyelvtan részével küzdünk, de én úgy vagyok vele, én se tudok még magyarul se  tökéletesen, kis tévedések beleférnek angol nyelvtanába is. Nagyjából jó legyen, aki meg meg akarja majd őt életbe érteni az megérti. Engem is megértenek, pedig ha le kéne tenni egy magyar nyelvvizsgát tuti  gondjaim volnának.

Lilli:
Napocska! Most vettem észre, hogy válaszoltál nekem.
Egyenlőre a szavakkal szenvedünk. Nem megy a helyes leírás, de még a megjegyzés sem. Ti milyen módszert alkalmaztatok, hogy ilyen szép eredményeket ért el a lányod?

Napocska:
Nálunk végül az vált be, hogy egyszerre kevés szót tanultunk meg, 4-5 szavas csoportokba bontottuk az összes megtanulandót. Kiírtuk papírra A4 papírra 6-8-10 szó kerül, szóval nem picibe írja a lány, mikor hogy  sikerül ezeket a csíkokat félbe hajtja és egyik felére a magyar másik felére az angol szó kerül de ha kinyitjuk a lapot egymás mellett látszanak.
A szavakat mindig úgy tanulja, hogy elolvassa a magyar megfelelőjét és utána mondja angolul és utána el is  betűzi. aztán  Nem túl korrektül betűzünk.  mert magyar betűzést használjuk mi erre. De szerintem működhet angol betűzéssel is. Csak hát angollal én is hadilábon állok ez tűnt biztonságosabb megoldásnak.  Ha megy egy adag, akkor kezd csak új csoporttal.
Most már nem tanulok vele, de egyedül és elég gyorsan végez elején majd 1 óra volt a kb. 15 szó megtanulása. Most már rutinja van lánynak ha 15- szó körül kel tanulni az már 15-20 perc alatt sikerül. Néha 1-2 szó kifog rajta főleg a sok betűsek kacifántosak ilyenkor  azt az 1-2 szót még tanulja kicsit 30-40 perc alatt végzünk ilyenkor.

Neki igénye van rá így mindig mikor úgy érzi már tudja őket hozza a papírjait és kikérdezem őt. Ilyenkor is mindig én magyar szót mondom ő mondja angolul és utána betűzi. Ja és megkeverem papírjait nem sorba mondom.

Angolból most tanárnője eddig nem íratott szódolgozatot csak tankönyvet munkafüzetet csináltatta velük meg egyéb dolgozatokat íratott, azok általában 4- lett most egyik óráról másikra kérni akarta a 40-50 szót. Na ez esélytelen volt nekünk. De most bevezettük, hogy ha tanárnő nem is kéri mi szavakat is tanulni fogjuk, mert így most írtunk rossz dolgozatot. Az a baj neki még ha dolgozatba jól is írja le ami oda való szó nem biztos hogy pl. egy szódolgozatnál eszébe jut és le is írja helyesen. Mert dolgozatnál nem annyira fordít inkább tudja oda mi való és szerintem előtudja húzni fejéből hogy helyes leírva. De szódolgozatnál nincs szöveg környezett ezért sokkal nehezebb neki jól írni dolgokat.

Lilli:
Köszönöm a részletes leírást! Tegnap váltottunk próbaképpen olyan módszerre, hogy leírjuk angolul- magyarul és betűzve is mondjuk hangosan a szót. (Magyarul betűzve, hogy a leírásnál rögzüljön, majd angolul is kiejtjük szintén hangosan.) Nagyon időigényes, de olvasva a leveledet nem csüggedek! Hátha menni fog így is. Sok-sok bátorításra van szüksége a fiúnak, mert mostanában sokszor lehordtuk szegénykémet és nem tett ez jót az önbizalmának.  :-[

Zsuzsi:
Lilli,
nekem most az a gondom, hogy a fiam nagyon elkezdett kamaszodni (olyan édes kisbaba volt, ki gondolta volna, hogy egyszer felnő  :color: ). Kezd akaratos, követelőző, visszabeszélő lenni, de én egyiket sem tolerálom.
Most pl. nagyon szeretne egy telefont. Igazából kell is neki, mert sokszor busszal jönnek haza, vagy elmarad a zene, vagy bármi közbejöhet. Volt is egy alaptelefonja (ami régen az enyém volt), de az tönkre ment. Megígértük, hogy Karácsonyra lehet szó róla, hogy kap egy újat (olyan 20ezer körüli, feltöltőset gondoltam).
Most pénteken osztáylkirándulásra mennek, és már 2 hete azon hisztizik, hogy őneki akkorra kell a telefon, mert mindenki a telefonjával fog játszani a buszon, csak ő fog ott kukán ülni.
Még oda is adnám neki 1 napra az enyémet, de pont suliban leszek, szóval nekem is kell.
És nem lehet rá észérvekkel hatni, hogy márpedig a dolog nem úgy működik, hogy adj, uramisten, de azonnal -csak duzzog, és hullára meg van sértődve, hogy őt senki nem érti meg.
Szóval néha igazán nehéz szülőnek lenni.

A Te fiad is kamaszodik?

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

[*] Előző oldal

Teljes verzió megtekintése