Szerző Téma: Földieper  (Megtekintve 4976 alkalommal)

Tyukanyo.hu

  • Administrator
  • tyúkanyó
  • *****
  • HSZ: 1754
Földieper
« Dátum: 2012. Május 27. 11:09:49 »

Itt olvashatjátok a földieperről írt cikkünket.

Tudtad, hogy a 100 gramm eperben közel 60mg C-vitamin található, több, mint az azonos mennyiségű citromban?
Tudtad , hogy az alacsony szénhidrát tartalmú gyümölcsök közé sorolható és hogy 100 gramm eper csak 7 g szénhidrátot tartalmaz?
 
Várjuk öteleteiteket, rceptjeiteket itt.

« Utoljára szerkesztve: 2012. Május 27. 11:21:37 írta Tyukanyo.hu »

Napocska

  • Global Moderator
  • tyúkanyó
  • *****
  • HSZ: 5889
    • Tyúkanyó.hu
Re:Földieper
« Válasz #1 Dátum: 2012. Május 27. 11:40:37 »
2012-es ,,Szedd magad" eper-helyek, amikről én tudok.
 
Budapest környékén

http://eperfold.hu/

Győr-Moson-Sopron megyei ,,Szedd magad" eper-lelőhelyek.

http://eperorszag.com/hu/

Az eper ára mai kiírás szerint :430Ft/kg, 10kg felett:395Ft/kg, de szerintem változhat folyamatosan.
« Utoljára szerkesztve: 2012. Május 27. 11:43:22 írta Zsuzsi »
Napocska - :icon_sunny:Blogom

Lilli

  • naposcsibe
  • **
  • HSZ: 117
    • HortandZia
Re:Földieper
« Válasz #2 Dátum: 2012. Május 28. 11:44:41 »
Mi fagylaltot készítettünk eperből és nagy sikert aratott vele a férjem.
A recept a férjem saját kísérletezése, ezért nincsenek pontos adatok. :- ;D
De szívesen közkinccsé tesszük  :color: :
Tetszőleges mennyiségű epret (mi kb fél kilót) összeturmixolunk 2,5-3 dl joghurttal
5 tojássárgáját kikeverünk 3-4 evőkanál nádcukorral (tökéletesen jó a kristálycukor is)
2,5-3 dl tejszínt felverünk jó kemény habbá
Ezt a három féle kutyulékot jó alaposan összekeverjük egymással.
Betesszük a fagyasztóba. Azt tapasztaltuk, hogy az állaga jobb lesz, ha kb. fél óra múlva és ezután számított 1 óra elteltével is megkavargatjuk, hogy az állaga jobb legyen. Kb. 3,5-4 óra kellett nálunk, hogy elérje a megfelelő állagot.
És nem egy tömbbe fagyasztottuk, hanem margarinos dobozokban porcióztuk ki. Így gyorsabban hűlt le, mintha egy több lenne és a gyerekek ráírták a dobozokra a nevüket. :love2:

Napocska

  • Global Moderator
  • tyúkanyó
  • *****
  • HSZ: 5889
    • Tyúkanyó.hu
Re:Földieper
« Válasz #3 Dátum: 2012. Május 29. 12:09:07 »
Nagyon jól hangzik ez a recept.
Nyers tojást szerinted ki lehet hagyni vagy mivel lehet helyettesíteni, én félek nyers tojást használni ételekben.
Napocska - :icon_sunny:Blogom

Lilli

  • naposcsibe
  • **
  • HSZ: 117
    • HortandZia
Re:Földieper
« Válasz #4 Dátum: 2012. Május 29. 15:14:25 »
Szerintem, ha kihagyod a nyers tojást , akkor is jó állagú fagylaltot kapsz, mert a kemény habbá vert tejszín megadja a formáját és a jó ízét is. Ez esetben a cukrot tedd a tejszínhez, vagy a joghurtos eperturmixhoz.

Van egy Jamie Oliver-es szorbet receptünk is, ha érdekel valakit. Abba nem kell tojás, sem tejtermék.

Így hangzik: 1 kg eper, 1 citrom reszelt héja, 120 g porcukor, 50 ml pezsgő (mi epres kölyökpezsgővel készítjük)

Jamie azt javasoltja, hogy fagyaszd le a gyümölcsöt elkészítés előtt 1 órával. Majd vedd elő a robotgéped és abban keverd simára a hozzávalókat, ezután told vissza a fagyasztóba és tálalás előtt 5-10 perccel vedd ki, hogy kicsit fellazuljon.

Nos nekünk nincs ilyen szuper robotgépünk, ami a fagyott dolgokat is fel tudná dolgozni, ezért mi fagyasztás előtt turmixoljuk a hozzávalókat, így kicsit több időre van szükség, hogy áthűljön a sörbet.

   Az eredeti recept: Jamie természetesen 100 recept a kertemből című könyvéből van.
« Utoljára szerkesztve: 2012. Május 29. 15:17:15 írta Lilli »

Zsuzsi

  • Global Moderator
  • tyúkanyó
  • *****
  • HSZ: 6724
  • Tyúkanyó
Re:Földieper
« Válasz #5 Dátum: 2012. Május 29. 15:46:22 »
jaj, az a Jamie könyv nekem is megvan, imádom nézegetni  ^-^
Az olvasó nők veszélyesek!

Napocska

  • Global Moderator
  • tyúkanyó
  • *****
  • HSZ: 5889
    • Tyúkanyó.hu
Re:Földieper
« Válasz #6 Dátum: 2012. Május 29. 16:00:12 »
Lilli köszi ez is nagyon jól hangzik , majd kipróbálom tojás nélkül ha lesz itthon tejszín.

Ez a szorbet is jól hangzik, szerintem ez is elkészül az idei eper szezonban.

U olyan kekeckedőnek érzem magam, de ebbe is van amit én soha nem használok. Szeretem a citrom illatát de nagyon főleg mikor reszeli az ember, de mióta rájöttem hogy gombaölővel kezelik nem merem használni. De erre legalább tudom a jó alternatívát, a gyári csomagolt reszelt héjat.
Most kezdek szembe nézni magammal mennyi hülye beidegződésem van :(, mi mindent nem használok én soha sem.

Napocska - :icon_sunny:Blogom

Lilli

  • naposcsibe
  • **
  • HSZ: 117
    • HortandZia
Re:Földieper
« Válasz #7 Dátum: 2012. Május 31. 07:07:27 »
Én sem reszelem bele a sima citrom héját, van amelyik rá is van írva, hogy a héj nem fogyasztható.

Zsuzsi: a 305-306. oldalon van a gyors szilvasörbet kökényes ginnel, itt utal az eper és málna sörbetre is.

leilieve

  • tojgli
  • *
  • HSZ: 7
Re:Földieper
« Válasz #8 Dátum: 2016. November 30. 10:00:01 »
Igen a citrom héját vegyszerrel kezelik, sajnos ez megmosás után sem jön le.