Kismama > Babák étkezése

Rákkeltő bébiétel

<< < (3/3)

VeronikaBLne:
Szia NaToth!

Nem állt szándékomban senkibe belerúgni, a véleményemet írtam le. Az, hogy én megmozdulok a gyermekeimért a konyhában az nem "bezzeg én" stílus, hozzáállás, otthonról hozott szokás, vagy "változtatni akarok a tanultakon" szemlélet eredménye lehet bárkinél.

Amint olvashattad, nekem is kellett tápszert adni a gyerkőcnek, de ha lehetett, kihagytuk a nagyüzemi dolgokat, mert ott nagyobb a hibalehetőség, és nem látom mit hogy készítenek és miből! (Pl: eperpüré a punnyadt, visszamaradt eperhúsból, amiből kisajtolták már a levet a szörphöz, bébiitalhoz).

És a témához való hozzáállásomat azt hiszem a hírek is jól igazolják: hallottál már olyat, hogy egy anyuka saját konyhájában elkészített bébiételétől rákot kapott a család legifjabb tagja? Vagy a házi, gondosan elkészített lekvártól lett már valaki rákos?

Talán nem véletlen, hogy ilyesmiről nem hallassz, nem olvasol! Talán a bébiételek nagyüzemi készítése magával vonja a nagyobb hibalehetőséget, ezáltal a mérgezést!
Nem vagy ott, nem látod mit használnak fel. A papírra pedig azt írnak, amit akarnak!
Gondolj csak a különböző cégek elmúlt két évtized alatt megszerzett ISO minősítéseire! Már a bevezetést követő ötödik évtől nem volt mögöttes tartalmam a minőségi bizonyítványoknak és tanúsítványoknak!

A "szuperanyu"-s megjegyzésre írtam le a soraimat,  és ez bizony nem az élettörténetem, csak egy szösszenet belőle ami megvilágítja, hogy mi az, amit valaki megtesz, amiről valakinekesetleg fogalma sincs, míg a másiknak a mindenmnapjait jelenti! Csak a megítélés szempontjából tartottam fontosnak, hogy miért nem volt szimpi ez a mondatod, és miért is vállalom fel, hogy szuperanyu lehetek (hozzáteszem: van, amit én sem csinálok jól!). És még szánthattam volna a sorokat, de nem tettem. Biztosan sokunknak vannak ilyen vagy hasonló történései az életében, miért igenis kihúzza magát, és azt mondja: bevállalom, hogy itt és most, ezért és ezért jobb vagyok, mint mások!

A felszólító sorok pedig nem csak neked szóltak, ráadásul a "csináld magad" egy olyan könnyed kifejezés, amely mélyebb tartalommal is bír felölelve számtalan tevékenységi kört, amit az ember saját maga készít el, vagy próbál elkészíteni.

És most is fenntartom a véleményemet arról, hogy aki nem főz otthon (nincs ideje, vagy nem akar, vagy bármi) annak számolni kell azzal, hogy fogalma nincs, mit ad a gyermeknek!
Ez volt a lényege az első hozzászólásomnak is!

A cikk lényege is az, hogy te mint szülő döntöd el, hogy adsz bébiétel a gyerkőcödnek vagy sem, de ha adsz, akkor bizony számolnod kell a lehetséges mellékhatásokkal is!!!!

Kár abban a hitben ringatnia magát bárkinek, hogy létezik bio, amiből ezeket az üveges kajákat készítik!
A víz, amivel locsolnak megszűrt, desztillált, csírátlanított?
A szél elkerüli a bio-gazdálkodó területeit, vagy fúj amerre fúj és hozza az anyagokat magával akár több tízezer kilóméterről is!

Elég az a méreganyag egy gyermeknek, amit a napi séta alkalmával magába szív a levegőből, a bőrén keresztül a klóros fürdetővízből, vagy a kikerülhetetlen "E"-k az ételekben, nem kell esélyt adni egyéb anyagoknak, amit pl. segédanyagként használnak a bébiétel készítésekor!

Ami pedig az epertermelést illeti: nem kell télen epret termelni senkinek, még panelben sem! Télen ne adj a gyereknek epret. Mindig a szezonnak megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket kell felhasználni! De gondolom ezt te magad is tudtad!?

Szép napot!

Napocska:
Sziasztok

Az a baj a dolog nem ennyire fehér vagy fekete, a bébi ételt legalább bevizsgálják, utólag kiderülhet hogy okozhat esetleg bajt. Egy egy ilyen hír nem azt jelenti ha adtál valaha ilyet a gyerekednek akkor tuti rákos lesz. Talán egy nagyobb világmárka jobban betartja a szabályokat, szeretném hinni hogy pillanatnyi 1-2 éves haszon szerzés és tovább állás a céljuk.

De arra sincs biztosíték, hogy Piri nénitől a piacon megvett répában vagy bármiben nincs ugyan ez a szer vagy valami komolyabb? Semmi sajnos :( Piri néni felett nem áll ott folyamatosan a hatóság és nem vizslatja őt árgus szemmel. Piri néni megélhetésből megteszi hogy egyik héten permetez , másik héten eladja mert közbe jó idő lett és beérik a termény az egészségügyi várakozási idő meg le van tojva. Ha kivárja, kidobhatja az egészet és nem lesz neki mit enni, nem tud közüzemi díjat fizetni és a többi.

Nehéz ügy ez akárhogy is van, mindkettőnek a sajátnak is és a boltinak is megvannak ugyan azok a veszélyei, mindenkinek a saját nézete alapján kell egyikben vagy másikban megbíznia vakon és feltétlenül és a szerint cselekedni. Nincs értelme mit lett volna ha elmélkedéseknek.NaToth:
Veronika,

Részemről még mindig nem az a kérdés, hogy főzöttet vagy gyárit. Napocska jól összefoglalta, hogy miért, nem akarom ismételgetni. Én főzök is, üvegeset is adok, mert így látom jónak. Nem vagyok ott minden gyárban, nem állok ott minden "Piri néni" mellett, fogalmam sincs, hogy mit csinálnak, épp ezért elég nagy arroganciára vallana, ha megpróbálnék bárkit győzködni egyik vagy másik megoldás mellett.
Ismétlem, nem ez a gondom.
Én nem vettem ebből a fajta konzervből. Valamiért mégsem írtam le, hogy "Hát igen, én nem mérgezem a gyerekemet ilyen Ovko féle trutyival, csakis világmárkát veszek, mert azt szigorúbban ellenőrzik, mindenkinek ezt kéne tennie". Azt hiszem ezt a valamit empátiának hívják.


VeronikaBLne:
Napocskának valóban igaza van!
Az empátiával sincs gond, bár az hogy van bennem, nem bizonygatom, a megléte nem fog megvédeni egyetlen gyermeket sem a trehányul végzett munka miatti veszélyektől (és itt a gyárakra célzok, nem másra!).
Ám ha egy másik alternatívát mutat az ember, ami rajtam kívül a környezetemben többeknek is bevált és beválik, akkor a friss anyukáknak, leendő anyukáknak egy olyan utat mutat, ami - megkockáztatom - igen kihalóban van, mert oltári nagy a csábítás bevásárlás közben leemelni a cuccot a polcról, kibontani és megmelegíteni.
Én csak azt szerettem volna hangsúlyozni, hogy még mindig abban érdemes a leginkább megbízni, amit - ha teheted magad termelsz, s ha nem tudod, hát olyan helyen és személytől veszed, akiben megbízol.
Nagy hírnevű cégekről is hallani oltári botrányokat, ha mélyre ásol pl. a neten, tehát a név sem kötelez - vagy csak egy kicsit.

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[*] Előző oldal

Teljes verzió megtekintése