Sütés- Főzés > Receptek
Sütőtök
(1/1)
Tyukanyo.hu:
A sütőtök (Cucurbita maxima) őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke, de Indiában is közkedvelt táplálék. A sütőtök fajták az inkák, maják és aztékok étrendjében a bab és a kukorica mellett fontos szerepet játszottak. Amerika felfedezése után került Európába, hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is.
Van egy jó sütőtökös recepted? Oszd meg velünk :color:
Hasznos információk és pár receptet itt találsz.
Zsuzsi:
Ez hihetetlenül ígéretesen hangzik: :eat-1:
Csilis gyömbéres sütőtökkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sonkatök
1 szem nagyobb krumpli
olívaolaj
1 dl tejszín
2 liter zöldségalaplé (megbocsátunk, ha kockából van)
1 lila hagyma
csili
gyömbér
só
bors
méz (elhagyható)
tökmag és tökmagolaj a díszítéshez
A tököt és krumplit megtisztítjuk és feldaraboljuk nagyjából 1-2 centis kockákra, minél kisebb, annál hamarabb megfő. Felhevítünk egy kevés olívaolajat, és rádobjuk a felkockázott lila hagymát, ha üvegesre pirult, akkor rádobjuk a tököt és krumplit, és néhány percig dinszteljük a gyömbérrel együtt. Ezután felöntjük az alaplével. 20-25 perc alatt puhára főzzük a tököt (ha az edény falán szét tudjuk nyomni, akkor már jó), majd botmixerrel pürésítjük. Ezután jöhet bele a tejszín a csili, a só és a bors is, ha valaki édesen szereti, egy kis mézet is rakhat bele, sőt még egy kis gyömbér sem árthat neki. Tálalásnál csepegtessünk rá tökmagolajat és szórjuk meg pirított tökmaggal.
Tipp:
Az egyszerűség kedvéért mi szárított gyömbérrel készítettük, de ha valakinek van otthon friss gyömbérje, akkor csinálja azzal, sokkal intenzívebb és frissebb lesz a leves íze.
Tökmag helyett dúsíthatod a levest pirított baconnel is.
http://www.nlcafe.hu/gasztro/20111010/szi_melegito_leves_tavfutes_helyett__/
leilieve:
Pirított vagy nyers tökmagban is nagyon sok vitamin található.Nyers fombában több van benne.
Navigáció
Teljes verzió megtekintése