Kismama > Iskolába járunk

Hétköznapi gondok

(1/3) > >>

Tyukanyo.hu:
Minden, ami az iskolával kapcsolatos hétköznapi gond, ötlet, rutin.

Lilli:
A fiam 2001-es születésű és mivel márciusi, így anno elengedtük iskolába. Zsolnai módszerrel tanulnak, az első két évben nem voltak tanulási gondjaink. Az első komolyabb nehézségek talán 4. osztályban jelentkeztek, de az első félévig még dolgoztam és az idő kevésnek bizonyult a délutáni tanulásra, főleg, hogy műszakba jártam, így csak minden 2. héten voltam itthon délután. Így nehéz volt napi rutint kialakítani.
Most szerencsésebb a helyzet és remélem, hogy még nem késő... De nem mondom, hogy nem nehéz. Felosztottuk a férjemmel, hogy melyikünk melyik tantárgyat ellenőrzi és kérdezi ki a fiútól és dolgozatok előtt bizony keményen rá kell tanulni.
Őszi szünet előtt írt dolgozatok meghozták a várt jó jegyeket, de ennek örömére az ifjú most úgy kilazult, hogy simán elfelejtett szólni dolgozatokról és miután kijavítva visszakapták, a silány eredménnyel sem dicsekedett.  :angry4:
Mindez pénteken derült ki számunkra, amikor magamtól elővettem az ellenőrző könyvét (Mondván: egész héten nem mutatta, csak belekukkantok, hogy tényleg nem történt semmi említésre méltó?), kis híján elsírtam magam a jegyek láttán.

A nagylány most elsős, mérföldekkel könnyebb vele.(Szerencsére)Lelkiismeretes, szorgalmas, nagyon kreatív. A tanítók is meg vannak vele elégedve. Ha hazajön mindenről szívesen beszámol és gyakorolni is szinte magától fog neki. Szívesen olvas nekem. A rendszer ua. mint a fiúnál volt, csak pénteken hozzák haza az iskolatáskát, de mindig tudom a beszámolókból, hogy éppen melyik tantárgynál hol tartanak. Csak remélni tudom, hogy ez nem változik.

Azért a lánykának könnyebb, hiszen most kezdünk belejönni a dolgokba. A fiúnál még igazi kezdők voltunk így a szülő-gyerek kapcsolat területén.

Zsuzsi:
Lilli, mintha szó szerint a mi esetünket írnád le: a nagyfiút nagyon kordában kell tartani, a nagylányt viszont valamivel egyszerűbb kezelni -bár most már nem annyira, mint első 2 osztályban, most 3.-os, most már jobban át kell nézni, le kell ellenőrizni őt is.

nem tudom, neked segítség-e, nekem igen: a canadahun.com fórumon szinte minden tárgyhoz, minden évfolyamhoz vannak fent ellenőrző és felmérő feladatlapok.

Napocska:
Nekem 2 nagylánnyal /1992,1995/ szinte sose volt semmi gond, elég önállóak voltak pedig pár évég külföldön éltünk és ott tanultak angolul.

Legnagyobb lányt az alig tanult, de agya mint a szivacs  míg iskolás volt max. egy  négyese volt bizonyítványban, most hogy egyetemista is saját magának beosztja idejét és semmilyen ráhatás nem kell hogy tanuljon. De keményen kiakad ha egy zh-ja 98% lesz csak.  Sose kérdeztük ki mindent mindig maga csinált. Szerintem kicsit nem általános kategória.

Következő lányka is szinte egyedül tanul 5.-ben kicsit nehezen állt rá, de azóta teljesen jól megy neki, időnként figyelmeztetni kell idő múlására, de annyi. Szerencsére kötelesség tudó és addig tanul és csinálja feladatát amíg nincs kész. Ha kell akkor hajnalig.
De hát ők már nagyok.

A kisebbik középső lány /2000 november/ ő év vesztes. Így ő ötödikes idén. Vele elsőtől kezdve sokat kínlódunk, helyesírása olyan gyatra mint enyém, jártunk vele mindenféle nyelvi  fejlesztésre. Igazából sokat fejlődött, de van egy kis tanulási fogyatékossága. Ő nem hallja szavakba a betűk milyenségét, hiába tökéletes a hallása. Így ezen a területen sok tenni valónk van, de végre van róla papírunk így már saját magához mérten kell értékelni őt, így viszont végre megússzuk az egyeseket. Ő igényli és magától jön felmondani a szó szerint megtanulandókat. A leckét is elvárja hogy kikérdezzük. De nem ülök felette amíg tanul. Próbáljuk neki megtanítani hogy egyedül kell tanulnia. Idén nagy feladat megtanulnia pl a töriből a vázlat írást és az alapján tanulást , egyenlőre magolni szeretne, de hát az nem vezet sehova. Nehéz leszoktatni erről, de majdcsak sikerül, hogy ne akarjon szó szerint megtanulni mindent, merjen saját szavakat használni.

De hát szegénykém ugyan olyan mint én vagyok , hisz nekem is nehezen megy helyes írás, és hát fogalmazás se erősségem, ezért különösen nehéz vele tanulni és ellenőrizni őt.

Lilli:
Köszönöm Zsuzsi, rá fogok keresni a fórumra.
Komolyan elgondolkodtam a napokban, hogy lehet, hogy valami tanulási nehézség okozza a nagyfiú küszködéseit?!?!
Az mondjuk igaz, hogy a nyelvtanulás nem könnyű dolog, de amit mi küszködünk napok óta az angollal az nem semmi!!! Mintha nem állna össze a fejében... Elmondjuk, átbeszéljük többször is, elismételtetem vele, és néhány perc elteltével, mikor visszakérdezek rá, mintha kínait kérdeznék tőle. Egy nap elteltével pedig képes azt mondani, hogy ezt még nem tanultuk. Teljesen elkeserítő  :'(

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

Teljes verzió megtekintése