Lilli, ez nagyon klassz lesz!
Vízhatlanításra több anyagot is alkalmazhatsz - attól függ, mi van otthon?!
Jó lehet a vízálló faipari ragasztó (pl. Palma), vagy vízbázisú lakk (Köber, Quickfloor, stb.). Azért a háztartásiboltos anyagokat említem, mert ehhez a hordóhoz nem kevés mennyiségre lesz szükséged... Használhatsz oldószeres lakkot is - de az elég sokára lesz szagtalan, maradjunk inkább a vízbázisú anyagoknál!
A vízhatlanítást szerencsés lenne két részletben, két réteg "lakkal" elvégezni. Elsőre hígítsd fel a választott lakkot és azzal itasd át az egész spárgás felületet. A híg lötty beszivárog majd a rostok közé és így az egész zsinórozásnak ad egy stabil tartást és megköti a kósza szöszöket is. Hagyd alaposan megszáradni (fűtés idején egy nap).
Másodszorra is jó lenne kicsit vízzel hígítani a lakkot, egyenletesebb és szebb lesz a bevonatod.
A két réteg így bőven elegendő védelmet fog nyújtani és a spárga durván karcoló szálait is be fogja vonni. Ha esetleg úgy érzed, még kitéphetne egy harisnyát, akkor kapjon még egy réteget!
Azt vedd még figyelembne, hogy néhány spárga úgy viselkedik, mintha zsíros lenne. Ha az első vizesebb réteg szemmel láthatóan összefut a felületén, akkor (sajnos) addig kell a lakkos rétegeket felhordani egymás után, amíg ez az összeugrás nem tapasztalható.
Nekem nagyon tetszik így natúr színben az egész hordó, én nem díszíteném tovább....
Jó munkát, ha készen vagy, mutasd meg feltétlenül!